2019. április 30., kedd

Konyhabútorok: ötletek és megoldások


A konyha a lakás, az otthon egyik legmeghatározóbb, központi helyisége. Mire figyeljünk oda a konyhánk kialakításánál? Milyen megoldások léteznek? Sok-sok ötletet és megoldást gyűjtöttünk össze ebben a blogbejegyzésben.
modern konyhák úgy vannak kialakítva, hogy ne csak a háziasszony egyedül magányosan főzésre használja, hanem együtt lehessen a család, vagy baráti társaságot fogadhassunk. Ezért nem egy külön helyiségben, elzárva van kialakítva a konyha, hanem összenyitva az étkezővel és a nappalival. Ahol hely van, ott szívesen alakítják úgy ki, hogy legyen egy sziget, esetleg pult bárszékekkel.

Panellakásokban és régebben épült házakban kevesebb a lehetőség, előre megszabottak a helyiségek. Hacsak nem akarunk komoly nagy átalakítást végezni, falakat kivenni. Az ilyen lakásokban a praktikus elrendezés a legfontosabb. Amennyire a hely adottságai engedik, mindennek legyen helye, ami szükséges és könnyen elérhetőek legyenek az edények, eszközök.

A legáltalánosabb, szokványos alap konyhabútor 6 elemből áll: 3 felső és 3 alsó szekrény.

A fényben szegény és kis méretű helyiségekbe világos színárnyalatú bútorokat érdemes választani, optikailag tágasabbnak tűnik a tér.
Modernek, szépek a magasfényű bútorok, de ezeknél figyelembe kell venni, hogy nagyon könnyen maszatolódnak. Így mindennapos használatra nem praktikusak.
A konyhabútor lényeges része munkapult, ami lehet matt vagy fényes. A matt tovább szép marad, nem látszódnak meg annyira a használat nyomai, és a kopás. A fényes munkapult pár év használat után elmattul. A használat nyomai meglátszanak rajta, lekopik a felülete.

Ha használtan szeretnénk  konyhabútort venni a leglényegesebb , amit meg kell néznünk, hogy szét vannak-e ázva a bútorlapok. Ez főleg a mosogató környékén a  leggyakoribb.  Igazán szép, megkímélt konyhabútorhoz ritkán juthatunk használtan. A legtöbb házban a konyhabútor nagyon intenzív használatnak van kitéve.  A bútorlapot ha nedvesség éri , elvetemedik, szétázik. A használat, a nedvesség pár év alatt a speciális anyagokat, élzárókat is kikezdi.

Újonnan viszont nagyon-nagyon drága egy komplett konyha, főleg ha nagyobb méretűről van szó és speciális elemeket is szeretnénk.
Használt konyhabútor-alapból olcsóbban ki lehet alakítani álmaink konyháját, ha a hibás sérült elemeket kicseréljük, pl. új munkapultot teszünk, vagy 1-1 bútorlapos elemet kicserélünk újra.  
A konyhabútor alsó és felső elemei között a fal burkolatot kap. Ez a legtöbb lakásban valamilyen csempe, mely illik a konyhabútor színvilágához. Csempe helyett a burkolat lehet vízlepergető falfesték, lacobel üveg vagy akár bútorlap .

A lacobel üveget gyártathatjuk egyedi mintával, egyszínű vagy átlátszó is lehet. Egyre több modern konyhában használják ezt a megoldást. Mellette szól, hogy könnyen, gyorsan tisztítható, ablaktisztítóval is szépen tisztán tartható. Edzett, masszív üvegről van szó, nem törik túl könnyen, de azért vigyázzunk rá, hogy komolyabb ütődések ne érjék.
Egy konyha kialakításánál gondolnunk kell arra, hogy milyen és mennyi háztartási gépet fogunk használni: legyen elég konnektor kialakítva. Fontos a munkaterület megvilágítása. Ezt a legtöbbször a felső bútorelemek alá helyezett lámpákkal oldják meg. Divatos és nagy fényt ad a ledszalagos megoldás.
Amikor konyhabútort veszünk, vagy kialakítjuk a konyhánkat, olyan bútort érdemes választani, mely lábakon áll és nem közvetlenül a bútorlap van a földön. A konyhában elég gyakran előfordulhat, hogy víz vagy más folyadék kiömlik. Ha ez a bútorlapot éri közvetlenül, akkor elvetemedik, felázik, sérül. A lábak lehetnek fémek vagy műanyagok, amiket esetleg egy úgynevezett „szoknyával” eltakarhatunk.

Reméljük hasznosnak találtad ezt a bejegyzést!😊 Ha tetszett, oszd meg másokkal is.😉
Aktuális eladó bútorainkat megtalálod honlapunkon:www.gyurkobutor.hu Termékeink menü
Személyesen: Debrecen, Diószegi út 12. sz (bejárat a Tömös u. felőli kapu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése