2019. május 13., hétfő

Bútorfestés: egy fenyőfa szék gyerekszobába (gyakorlati útmutatóval)


Kedved van a bútorfestést kipróbálni, de nem tudod, hogyan fogj hozzá? Van egy kopott, karcos fenyőfa bútorod, és sajnálod kidobni?  Esetleg a fenyőbútorod színe, stílusa nem illik a környezetébe? Megmutatjuk, hogyan varázsold át! 😊
Két kislányunk szobájába olyan székeket szerettünk volna az íróasztalhoz, melyek biztonságosak egy 3 és egy 5 éves gyermek számára: nem mozognak, nem borulnak könnyen. Így akadtunk rá használtan két fenyőfa székre, melyek elég stabilak. A felületük viszont kopott, és több helyen karcos. Úgy döntöttünk, felújítjuk ezeket a székeket! Ebben a bejegyzésben lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan csináltuk. Ha kedved van, te is újjá varázsolhatsz így egy fenyőfa bútort, akkor is, ha még teljesen kezdő vagy. 😉

Mi kell hozzá?

  • egy használtan vásárolt fenyőfa bútor (példánkban ez egy szék)
  • csiszolópapír (esetleg csiszológép)
  • ecset
  • vizes bázisú lazúr
  • alkohol a zsírtalanításhoz

Hogyan csináld?

A natúr fenyő székről először csiszolással el kell távolítanod a lakkréteget, és eltüntetned a karcokat. A példánkban bemutatott széken nem voltak mélyebb karcok így viszonylag egyszerűbb ez a feladat. Ilyen esetben addig csiszold a felületet, amíg a karc mélysége tart. A mélyebb sérülések javítása más technikával történik, ezt is be fogjuk mutatni egy későbbi bejegyzésünkben.
Nagyobb felületek esetén excenteres csiszológéppel csiszoltunk. A nehezen hozzáférhető részeken pedig kézzel, csiszolópapírral. Szálirányban csiszold a fát.

Amikor teljesen lecsiszoltad a lakkréteget, kapsz egy matt felületet. Ezt festés előtt nagyon fontos először portalanítani, majd zsírtalanítani.

A lányok szobájában a rózsaszín dominál, ezért a szék festéséhez rózsaszín vizes bázisú vékonylazúrt választottunk. A szín egyedi, kevertetni kellett. A lazúrral festett bútoron szépen látszik a fa erezete, mintája.  A lazúr nemcsak festi a fát, hanem védi is.
A festendő részt érdemes vízszintesen elhelyezni, így szebben eloszlik a festék rajta.  Találj ki magadnak egy sorrendet, és úgy haladj, hogy ne hagyj ki egy részt sem. A legjobb, ha a felújítandó bútort szétszeded. A mi székünk nem csak csavarozva, hanem ragasztva is van, úgyhogy nem szedtük szét.
Az első réteg lazúr még nagyon halványan látszik a fán. 
A puhafa, mint a fenyő egyébként is több festéket beszív. A használt bútorok ráadásul már teljesen ki vannak száradva. Több réteggel kell festeni. Minden festés után várd meg míg teljesen megszárad. Ezután finoman át kell csiszolni a felületet. Ha valahol megfolyt a festék, és nem sikerült frissen elkenned, száradás után még javíthatod úgy, hogy lecsiszolod. 
Ezután újra festés, csiszolás, festés …. és így tovább attól függően, hány réteget szeretnél. Általában 2-3 réteg elég. Nekünk itt 4 réteg lett, mert ez a rózsaszín nem igazán érvényesült a fenyőfán, szerettük volna, ha élénkebb. Ezt 4 réteggel értük el.
Mi a festés után már nem kezeltük a felületet, de ha te fényesebbet szeretnél, egy lakkréteget kaphat még a bútor.

Íme az eredmény:

A kép nem adja vissza az igazi színt, valójában elég rózsaszín lett a végeredmény. A fenyőfa erezete szépen látszik. Kicsit az antikolt bútorokra hasonlít. Nekünk nagyon tetszik, egyedi, különleges lett ez a szék.
A felújítás után öntapadós filc tappancsokat tettünk a szék lábára, hogy a parkettát ne karcolja és a gyerekek könnyen arrébb tudják tolni. Ezeket barkácsboltokban lehet kapni.

Mennyi idő egy ilyen szék festése?

A bútor felújításhoz sok türelem kell. Ennek a széknek a csiszolása géppel bő 1 óra volt, utána a nehezen hozzáférhető részek kézi csiszolása kb. fél óra. Ezután 1 réteg festése kb. 20 perc. És ez esetünkben négyszer. A festések közötti száradással együtt két nap alatt lett kész ez a szék. Így tudod, mire számíts, ha belefogsz te is.😉

Használt bútort eladásra nem szoktunk felújítani, csak saját célra. 
De ha kedvet kaptál a bútorfelújításhoz, nézz szét nálunk! 
Találhatsz üzletünkben olyan bútort, amit kedvedre átalakíthatsz és a lakásod dísze lehet! 😊
Aktuális eladó bútorainkat honlapunkon itt találod: www.gyurkobutor.hu Termékeink menü
Személyesen: Debrecen, Diószegi út 12. sz (bejárat a Tömös u. felőli kapu)

Reméljük hasznosnak találtad ezt a bejegyzést!😊 Ha tetszett, oszd meg másokkal is!😉
Kapcsolódó bejegyzések:
Miből készülnek azok a bútorok, amik bekerülnek a Gyurkó Bútor üzletébe? 1. rész: Fa
Tipp használt bútorlapok megmentésére: szekrény készítése garázsba (gyakorlati útmutatóval)
Bútorfestés: fém öltözőszekrény új színben
Fenyőfa bútorok érkeztek
Ezt érdemes tudni a fenyő bútorokról

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése