2019. május 3., péntek

Bútorfestés: fém öltözőszekrény új színben


Tippek, tanácsok, hogyan varázsolj újjá egy fém bútort. Példánkban egy használt fém öltözőszekrényből modern, élénkpiros ruhásszekrény készült. 😊

Mi kell hozzá?

  • az alap egy használtan vásárolt fém öltözőszekrény
  • alapozó
  • festék
  • ecset vagy henger
  • rongy
  • hígító
  • spakli
  • csiszolópapírok (esetleg csiszológép)

Hogyan csináld?


Mint minden bútorfestésnél, most is választani kell egy zárt helyet, ahol dolgozhatsz: legyen elegendő hely, és jól szellőzzön. 
Készítsd elő a terepet: védd újságpapírral vagy takarófóliával a festéktől, amit kell, főleg ha szórod a festéket. Ha elég nagy helyed van, akkor a lefesteni kívánt bútort érdemes vízszintesen állványokra tenni, így egyenletesebben eloszlik a festék rajta.  Állványnak 2 asztal, szék vagy bak is tökéletesen megfelel.
Használj maszkot a csiszoláshoz és a festéshez is.
Először takarítsd le a szekrényről a szennyeződéseket.
Ezután jöhet a csiszolás. Ha nincs különösebb hibája az eredeti festéknek, akkor is át kell a felületét csiszolni, hogy matt, érdesebb és egyenletesebb legyen. Az alapozót így tudod szépen felkenni.
Amennyiben az eredeti festék fel van pattogva vagy rozsdafoltok vannak a szekrényen, akkor a tiszta fémig le kell csiszolnod.
Először durvább csiszolópapírt használj, utána finomabb szemcséjűt. A nagyon problémás részeken spaklival tudsz segíteni.
A csiszolt felületet portalanítsd, ezután törölgesd át hígítóba mártott ronggyal. Fontos hogy olyan rongyot válassz, amelyik nem hagy szöszöket maga után.
Ezután jöhet az alapozás. Olyan színű alapozót válassz, amilyen színű a végleges festék. Példánkban ez piros. Az alapozót felviheted a felületre ecsettel, hengerrel vagy fújhatod is. Az alapozót meg kell várni, míg megszárad. Ha véletlenül megfolyik az alapozó azt a részt száradás után tudod javítani: csiszold meg kicsit és újra alapozd le.  A portalanítást ezután is nagyon fontos elvégezned.
A végleges színt zománcfestékkel vittük fel. A legolcsóbb megoldás, ha tégelyes festéket választasz és ecsettel kened fel a felületre. Ecset helyett használhatsz erre a célra hengert is. Ha van kompresszorod, fújhatod is. Készen lehet kapni festékszóró sprayt. Ezek azonban lényegesen drágábbak. Egy kis gyakorlás után szépen lehet dolgozni bármelyik módszerrel.
Várd meg míg a festék megszárad. És már végleges helyére is teheted egyedi, szép bútorod! 😉

Bútorfestés témában összegyűjtöttünk hasznos linkeket. Ezt a korábbi bejegyzésünket itt találod:Alakítsuk bútorainkat egyedivé: a bútorfestés

Reméljük hasznosnak találtad ezt a bejegyzést!😊 Ha tetszett oszd meg másokkal is!😉
Aktuális eladó bútorainkat megtalálod honlapunkon:www.gyurkobutor.hu Termékeink menü
Személyesen: Debrecen, Diószegi út 12. sz. (bejárat a Tömös u. felőli kapu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése