2019. május 7., kedd

Miből készülnek azok a bútorok, amik bekerülnek a Gyurkó Bútor üzletébe? 1. rész: Fa

Modern, használt lakossági bútorokkal kereskedünk, ezért összefoglalónkban a modern lakberendezésben előforduló bútor alapanyagokról lesz szó.  Az első részben a fa és a fából készült termékeket mutatjuk be.
A leggyakoribb bútor alapanyag a fa.
Sok bútor szerkezeti anyagaként előfordul tömörfa. Pl. székek lába, kanapék vázszerkezete gyakran tömör fenyő, tölgy, gumifa stb.
A modern tömörfa bútorok olyan fatáblából készülnek, amik lapjukkal vagy élükkel egymás mellé sorolt és összeragasztott falécekből állnak. Lakossági felhasználásban leggyakrabban ez a fa fenyő, mely üzletünkbe is gyakran megtalálható.
Ritkán értékesebb és szintén közkedvelt tölgyfa bútorok is előfordulnak. De volt már más fafajtából készült bútor: pl. kőris, és egyszer egy teakfa kerti garnitúra üzletünkben.

Fa frontú bútorok: A korpusz bútorlapból készül, a front (az ajtók) tömör fából készülnek. Általában, ha tükrös az egyik ajtó, az is bútorlapra van felragasztva.

Faforgács lap: felaprított és préselt faanyagot műgyanta alapú ragasztó tartja össze.
A legáltalánosabb a modern lakberendezésben a laminált bútorlap.  Rengeteg színben, minőségben áll a vásárlók rendelkezésére.  A bútorlapok úgy készülnek, hogy finomra őrölt faforgácsot és közötte ragasztóanyagot összepréselnek Ezekre a táblákra van műanyag fólia vagy papír ragasztva, laminálva. A legtöbb modern bútort, vagy legalábbis a korpuszt (a bútor testét , dobozát) ilyen bútorlapokból készítik.  
A bútorlap szélét élzáró fóliával fedik le, a legtöbbször csak ott, ahol látszik a kész terméken.

Farostlemez: a faanyagot elemi rostokra bontva ragasztják és préselik. Durva felületű táblák lesznek így, melyeket be lehet vonni. Pl. szekrények hátfallemeze általában ilyen.

MDF (Medium Density Fiberboard= közepes tömörségű farostlemez).  Nagy nyomáson préselik össze, homogén anyag.  Ez az alapanyag drágább és nehezebb a laminált bútorlapnál. Jól megmunkálható: lehet vágni, marással díszíteni. Eközben nem szálkásodik, nem hasad. Festhető, anitkolt és magasfényű bútort is lehet készíteni belőle. Gyakran a frontok, bútorajtók készülnek MDF-ből, a korpusz laminált bútorlap.

HDF (High Density Fiberboard = nagy tömörségű farostlemez) hasonló módon készül, mint az MDF. Nagyobb megterhelésre alkalmas.
Furnér lemez: vékony falap, amit a rönkből hámozással vagy hasítással készítenek. Ezt önállóan is fel lehet használni. Szokták a fafurnért forgácslapra, farostlemezre ragasztani. Így látszik a fa természetes mintázata, viszont nem olyan drága bútor alapanyag, mint a tömörfa.

Aktuális eladó bútorainkat megtalálod honlapunkon: www.gyurkobutor.hu Termékeink menü
Személyesen: Debrecen, Diószegi út 12. sz. (bejárat a Tömös u. felőli kapu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése