2019. május 11., szombat

Miből készülnek azok a bútorok, amik bekerülnek a Gyurkó Bútor üzletébe? 3. rész: Kárpitok


A bútorszöveteknek rengeteg fajtája, változata létezik. Lehetnek természetes vagy mű alapanyagúak. Végtelen színkombinációból választhatunk, ha bútort szeretnénk vásárolni.  Ebben a bejegyzésben azokat a szövetfajtákat foglaltuk össze, melyekkel vásárlóink találkozhatnak az üzletünkben kapható bútorok esetében.  Adunk néhány tippet is, hogyan érdemes a használat közben kezelni ezeket a kárpitokat.😉

Zsákszövet: Tartós, strapabíró, jó kopásállóságú anyag. Durvább szálak vannak finom, jó minőségű szálakkal átszőve. Tapintása viszonylag durva. Jól tisztítható géppel is. Amire használat közben oda kell figyelni, hogy könnyen kihúzódhat egy-egy szál.

Műbőr: valódi bőrt utánzó, műanyagból készült kárpit. A műbőrből készült bútorok tisztítása egyszerű, meleg szappanos vízzel le lehet mosni a szennyeződéseket.

Textilbőr felülete valódi bőrre emlékeztető. Nem hideg, átveszi a szoba hőmérsékletét.  Velúros vagy műbőr típus lehet. A műbőr jellegűt PVC vagy poliuterán hab réteg borítja, míg a velúros felületűt általában poliészter száltakaró. A textilbőr valódi bőrre hasonlító mintával nyomott. Sokszor találkozunk olyan garnitúrákkal, melyek 5 vagy több év használat után elég kopottak, csúnyák. Ilyeneket az üzletünkbe természetesen nem hozunk be. Nagyon ritkán előfordul, hogy kifogunk használtan szép állapotban maradt textilbőr kárpitos termékeket.
Nova life: olyan szövet, mely bőrhöz hasonlít, puha tapintású. Az eredeti reklám szerint ez a kárpit sokáig, könnyen tisztán tartható. Mi több éves használat után találkozunk az ilyen bútorokkal. Valóban nagyon szép, elegáns és kényelmes bútorok ezek. Viszont a több éves zsírosodással az első tulajdonosok már nem nagyon tudnak mit kezdeni. Nekünk nagyon jó tapasztalatunk van a tisztítógépek közül a kaerchel márkájúval és a hozzá kapható speciális tisztítószerrel. Az ezzel történő kitisztítás után nem romlik a kárpit minősége. Úgyhogy ajánljuk azoknak, akiknek nova life bútoruk van, pár évente kölcsönözzenek egy ilyen gépet, és tisztítsák át vele, megéri.

Valódi bőr: Legtöbbször marhabőrből (esetleg bivalybőrből) készülnek ezek a bútorok. Festve vannak. Tartós, könnyen tisztán tartható. Allergiásoknak ajánlott, mert könnyen portalanítható. Használat közben oda kell figyelni arra, hogy ezek a bútorok folyamatos ápolást igényelnek. Ennek hiányában kiszáradhat, repedezhet. A kárpitok közül a valódi bőr a legdrágább anyag, ezért az ebből készült bútorok magas árfekvésűek. Üzletünkben ritkán fordul elő, mivel használtan is magasabb árszínvonalú termékek ezek, így kevesebben keresik, mint az olcsóbb kategóriás termékeket. Ezen kívül használtan nehéz ráakadni igazán jó állapotban megmaradt bőrbútorra.

Zsenilia: kereszt irányban bolyhos fonallal van szőve, mely lehet pamut vagy műszál. Kellemes tapintású, rugalmas anyag. Az ebből készült bútorok tisztíthatók géppel is. Használat közben kophat.


Velúr: A velúros felületet csiszolással, bolyhozással hozzák létre.  Kopásállóságuk elég jó, bizonyos tipusoké kimondottan magas. Kellemes, puha tapintású.
Plüss: dekoratív megjelenésű, széles körben felhasznált anyag.  Hátránya, hogy a felület a használat során előbb kifényesedik, majd kikopik. A modern használatban már nem gyapjú, hanem viszkóz, poliakrilnitril szállal keverik. A kopásállóság növelésére poliamid szálat használnak fel.

Filc: sok modern bútorban megtalálható, szintetikus alapanyagú.
Molinó: Merevebb tartású pamut típusú szövet. Legtöbbször porvédő szerepe van. Például a térben nem elhelyezhető ülőbútorok hátulját ezzel szokták bevonni.
Pamutszövet: Sok vizet tud megkötni, ezért nehezen szárad. Mosáskor összemegy a pamutszövet, ezért ha matrachuzatként használjuk, még nedves állapotban vissza kell húzni a matracra, szárazon már nem biztos, hogy sikerül a méretcsökkenés miatt.

Reméljük hasznosnak találtad ezt a bejegyzést!😊 Ha tetszett oszd meg másokkal is!😉

Kapcsolódó bejegyzések:


Aktuális eladó bútoraink megtalálhatók honlapunkon: www.gyurkobutor.hu Termékeink menü
Személyesen: Debrecen, Diószegi út 12. sz. alatti üzletben (bejárat a Tömös u. felőli kapu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése