2019. május 29., szerda

Skandináv stílus (használt bútorral?)


A népszerű skandináv lakberendezés jellemzői az egyszerűség, a letisztultság, a harmónia, ami funkcionalitással társul. Nincs túl sok díszítés. A stílus kedvelőinek fontos a környezettudatosság, ami megnyilvánulhat abban is, hogy használt bútorokkal rendezik be az otthonukat.

„Fehér falak, fehér bútorok, egyszerű módon, nem új, de modern tárgyakkal berendezett helyiség, ilyen egy hagyományos skandináv enteriőr” –olvasható a Szép Házak magazin honlapján.

A stílus kialakulása köszönhető Hans Wegner, Alvar Aalto és Arne Jacobsen tervezőknek. Aki nagyon komolyan gondolja, hogy skandináv stílusban rendezi be a lakását, 1-1 ikonikus darabot igyekszik beszerezni a tervezők munkáiból, melyek 60-70 éves darabok. A mai modern otthonokba mégis szépen beilleszthetők.

Mivel a Skandináv országokban kevés a napfény, ezért nagyon lényeges eleme ennek a stílusnak a fénytechnika és a nagyméretű ablakok, melyek üresen vannak hagyva. A nagy méretű ablakokkal a külső tereket, a természetet is összhangba hozzuk az otthonunk beleső részével. Egyik meghatározó eleme a skandináv stílusnak a környezettudatosság és a természettel harmóniában élés, ezért az a kevés díszítő elem főként élő, zöld növényekből vagy más természetes anyagokból áll: fa, agancsok, szőrmék.

A fürdőszoba kivételével a padló fa burkolatú, esetleg világos barnára vagy fehérre festve. A szőnyeget szeretik a skandináv otthonokban, de egész helységet beborító padlószőnyeggel nem találkozunk.
A világosság növelésére a falak általában fehérek, és szeretik a magasfényű, világos bútorokat. A fehéret szürkével, barnával, feketével, zölddel vagy kékkel kombinálják.  
Jellemzőek a faburkolatok, mely nemcsak a padlón, de a falakon és a plafonon is megjelenhetnek.
A skandináv stílusú otthonokban általában van kandalló, mellette tűzifa, mely szintén a melegség, otthonosság érzését adja.  Az olyan bútorokat szeretik, melyek kárpitja puha, kényelmes.
Divatos a fát fémmel kombinálni. Nincsenek felesleges dísztárgyak, a letisztultság, nyugalom, harmónia jellemző az ilyen otthonokra.
A világon a skandináv lakberendezést az IKEA terjesztette el. A cég termékeivel már használtan is sok kereskedésben találkozhatunk. Többek között a Gyurkó Bútor üzletében is gyakran előfordulnak természetesen az új ár töredékéért. Ha tetszik ez a stílus, nézz szét nálunk! 😊

Aktuális eladó használt bútorainkat megtalálod honlapunkon: www.gyurkobutor.hu Termékeink menü
Személyesen: Debrecen, Diószegi út 12. sz. (bejárat a Tömös u. felőli kapu)

Kapcsolódó cikkeink lakberendezés témában:
Eklektikus lakberendezés

Ötletadónak nézd meg Pinterest táblánkat is! 😊

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése