2019. május 6., hétfő

Tipp használt bútorlapok megmentésére: szekrény készítése garázsba (gyakorlati útmutatóval)


Bútor összeszerelés használt bútorlapokból. Hogyan csináld? Itt mutatunk egy ötletet, konkrét példával és tanácsokkal. 😉
A bútorlapok eredetileg egy tetőtéri beépített szekrény lapjai voltak. Ezekből készítünk kétajtós szekrényeket, melyeket garázsba teszünk, hogy legyen rendezett, zárt hely sok holmiknak.

Mi kell hozzá?

 • 6db jó állapotú, használt bútorlap: 2 oldal, 1 alsó lap, 1 felső lap és 2 ajtó
 • 1db hátfallemez
 • csavarbehajtó, fúró
 • 6db kivetőpánt
 • 2db kilincs
 • 4db bútorláb
 • facsavarok
 • tűzőgép, kapcsok vagy szegek a hátfallemez feltűzéséhez
 • élfólia
 • vasaló
 • PVC vágó

Hogyan csináld?

 1. Számold ki, hogy milyen méretű lapokra és hátfallemezre van szükség a szekrényhez.  
 2. A meglévő bútorlapokat méretre vágathatod olyan lapszabászaton, ami vállal bérvágást.
 3. Ahol hiányzik az élfólia és szükséges, ott házilag felteheted azt: vasalóval melegítsd rá a bútorlap élére. Óvatosan, lassan haladva legalább kétszer told végig a forró vasalót az élfólián.  Ezután egy fadarabbal lapogasd rá, ne legyenek gyűrődések. Kézzel ne nyúlj hozzá, nagyon forró! Ezután PVC vágó késsel vágd le a megmaradt széleket úgy, hogy ne sértsd fel a bútorlapot. Ez után a széleket csiszold át.
 4. Állítsd össze a szekrény korpuszát (dobozát) úgy, hogy a szekrény eleje legyen lefelé. Az élfóliákat védheted úgy, hogy újságpapírra, rongyokra vagy szőnyegre teszed. Az alsó lapra alulról csavarozd rá az oldalakat. Csavarozás előtt vékony fúróheggyel fúrd ki a csavar helyét. A fúróhegy kb. olyan vastagságú legyen, mint a csavar belső átmérője a menetek nélkül. 
 5. Ha az oldalakat felcsavaroztad, a szekrény tetejét is tedd fel ugyanígy, felülről csavarozva.
 6. Így, ahogy a szekrényed az elejére van fektetve, fel tudod tűzni a hátfallemezt. Figyelj oda, hogy a két átló egyforma legyen, hogy a kész szekrényed oldalai derékszögben álljanak majd. Mi a hátfalat kompresszoros tűzőgéppel, tűzőkapcsokkal tettük fel, de fel is szegelheted.
 7. A szekrény aljára 4db háromszög alakú, 2 cm magas műanyag lábat tettünk, hogy ne a bútorlap érintkezzen közvetlenül a padlóval.
 8. Fordítsd át a szekrényt a hátára. Így készítsd elő az ajtók felhelyezését: pánt fúróval fúrd ki a kivetőpántok helyét, fúrd ki az ajtókilincsek furatait. 
 9. Csavard fel a kivető pántokat fél centis csavarokkal az ajtólapra. majd így az ajtót illeszd az oldallapra és csavarozd oda a kivetőpántokat. Ha egyedül dolgozol, ilyen módszerrel fel tudod tenni az ajtókat segítség nélkül.
 • Az egyik szekrény ruhák, kabátok tárolására készült, ezért ebbe vállfatartót tettünk: készen lehet vásárolni műanyag rúdtartót, ezt 3 csavarral egyszerűen fel lehet csavarozni. Előfúrni sem szükséges. Erre jön a fém rúd, melyet előzőleg flex-szel méretre vágtunk.
 • Polcokat barkácsboltban kapható polctartókkal tudsz behelyezni, ezek helyét elő kell fúrni.

Használt bútorlapokat felhasználva fillérekből lehet egy mutatós szekrényed, és rendezett lehet a garázsod, vagy más tároló helység.😉

Reméljük hasznosnak találtad ezt a bejegyzést! 😊Ha tetszett, oszd meg másokkal is!😉
Aktuális eladó bútorainkat megtalálod honlapunkon: www.gyurkobutor.hu Termékeink menü
Személyesen: Debrecen, Diószegi út 12. sz. (bejárat a Tömös u. felőli kapu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése