2019. augusztus 17., szombat

Milyen alapozót válassz, ha használt bútort szeretnél lefesteni?


Amikor bútort szeretnél átfesteni, nagyon meggyűlhet a bajod azzal, hogy kiválaszd a megfelelő alapanyagokat. Hatalmas a kínálat alapozókból, festékekből és más anyagokból és eszközökből! 😵 Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük azokat az alapozókat, melyeket a tapasztalt bútorfestők, bútorfelújítók a leggyakrabban használnak. 👇👇👇
Néhány festékfajtánál felmerül az, hogy egyáltalán fontos előtte alapozni? Nem minden esetben szükséges! Erről bővebben a festékekről szóló cikkünkben fogunk írni.
👉Lássuk a leggyakrabban használt alapozókat! 
  • Harzo T16 Tapadóhíd

Vízbázisú. Fehér színű. Sokféle felület festés előtti alapozására használható. (bútorlap, laminált felületek, műanyag, üveg, fém, fa, kerámia stb.) Az előzetesen megtisztított, zsírtalanított felületre ecsettel, hengerrel vagy festékszóróval felvihetjük ezt az alapozót, utána bármilyen festéket használhatunk, vizes bázisút és oldószerest egyaránt. 1-2 óra alatt szárad.  Jól takar, sötét felületek világos színűre festése esetén is alkalmazható. Általában 1 réteg elég.
1 liter ára 3400-3800Ft körül van, mely kb. 9-11m2-re elég (1 rétegben számolva)
  • CellColor Aqua univerzális alapozó

Vízzel hígítható. Fehér színű. Fa és fémfelületek festés előtti alapozására használható. A felület por- és zsírtalanított legyen. Ecsettel vagy hengerrel lehet felvinni az alapozót. 1-2 rétegre van szükség.  Száradási ideje 12 óra.
1 liter ára 3400Ft körül van, mely kb. 6-8m2-re elég (1 rétegben számolva)
  • Tikkulira Otex alkid alapú alapozó

Oldószerrel hígítható. Matt fehér. Fa, bútorlap, korábban festett bútor, üveg, fém, kerámia, műanyag felületekre használható. Ecsettel, hengerrel vagy szórással felvihető. Jól fed.
1 liter ára 7600Ft körül van, mely kb. 8-10m2-re elég (1 rétegben számolva)
  • Pentart alapozók

Vízzel hígíthatók. 100ml-es kiszerelés 800-1200Ft körül van.
A Pentart alapozókból többféle van:
  • Alapozó festék (Akril Primer) bármilyen felületre használható
  • Alapozó paszta (Gesso): porózus felületek alapozására, kisebb hibák javítására
  • Lágy alapozó paszta (Soft Gesso): csiszolható
  • Mágnesezhető alapozó paszta
  • Dekor festék alapozó (Dekor Primer): akkor ajánlott a használata, ha előzőleg kezelt felületre akarunk dekorfestéket felvinni. A Dekor festék alapozó megakadályozza, hogy az eredeti festék, lazúr utólag átüssön a dekorfestéken.

Reméljük sikerült kicsit leegyszerűsíteni az alapozó választást. Ahogy a cikk elején írtuk, hatalmas a választék a boltokban, minden festékmárkának és fajtának megvan a saját alapozója. Leszűkítettük a választékot arra a néhány alapozóra, melyet a tapasztaltabb hobbi bútorfestők a leggyakrabban használnak és ajánlanak.
Amit az alapozó választásnál mindenképp érdemes betartani, hogy ha víz bázisú festéket fogunk használni, akkor vízbázisú vagy univerzális alapozót használjunk, ha hígítószeres lesz a festék, akkor hígítószeres vagy univerzális legyen az alapozó.
Jó munkát kívánunk! 😊
Reméljük hasznosnak találtad ezt a bejegyzést!😊 Ha tetszett oszd meg másokkal is!😉
Ha kedvet kaptál a bútorfestéshez, nézz szét nálunk! Kínálatunkban találhatsz olyan használt bútort, amit kedvedre átalakíthatsz!😉
Aktuális eladó termékeinket megtalálod honlapunkon itt:www.gyurkobutor.hu Termékeink menü
Személyesen a Debrecen, Diószegi út 12. sz. alatti üzletben (bejárat a Tömös utca felőli kapu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése